“Geniet van iedere dag”

Over mij

Kennismaken

Verandering zien bij mijn cliënten, merken dat er ruimte komt, dat vind ik zo mooi! Ik zie hoe mensen hun spanning kwijtraken en dat het natuurlijke herstelproces weer in gang gezet wordt. Uit eigen ervaring weet ik dat je de spanningspatronen in je lijf kunt veranderen. Ik heb zelf gevoeld hoe fijn het is om dingen echt achter je te laten en er geen last meer van te hebben. Dat gun ik iedereen.

Zonder oordeel 

Vaak vraag ik aan mijn cliënten wat hen het meest geholpen heeft in de therapie. Wat ik dan veel hoor is: ‘Ik kon echt zijn wie ik ben’, ‘Jij staat open voor mij, hebt geen oordeel’, ‘Jij maakt echt verbinding’. Ik ben heel blij met deze opmerkingen. Ze bevestigen voor mij dat de manier waarop ik werk in goede aarde valt. Ze benoemen precies hoe ik ben en wat ik voor jou wil zijn: open, eerlijk en direct. Ik probeer steeds te spiegelen wat ik zie en ervaar. Ik laat jouw verhaal binnen komen en voel met je mee. We zijn samen nieuwsgierig.

Veel ervaring

Ooit maakte ik de keuze om met mensen te werken, om voor mensen ‘iets’ te betekenen. Dat begon met een studie fysiotherapie, daarna psychosomatische fysiotherapie en vervolgens Somatic Experiencing®. Ik was altijd bezig. Met studie, topsport en nog meer studie. Mezelf blijven ontwikkelen, nieuwsgierigheid naar wat de ander beweegt en willen weten hoe je fysiek en mentaal gezond blijft, waren en zijn mijn drijfveren.

In de loop van de jaren heb ik veel ervaring opgedaan met de behandeling van allerlei klachten op het gebied van spanning en ontspanning, ademhaling en chronische pijn. Door de combinatie van mijn werkervaring, opleiding en het zelf doorleven en loslaten van spanningspatronen kan ik mijn cliënten steeds beter begeleiden.

Ik heb het zelf doorgemaakt 

’En wat ervaar je nu? Op dit moment, hoe voelt het?’ De opleider van Somatic Experiencing® stelde de vraag tijdens een oefening. Je moest eerst aan iets fijns denken en je lijf volgen. Daarna volgde de opdracht ‘denk aan wat moeilijks’, en meteen kwam de gedachte op aan het verleden. Fysieke pijn.

Direct was ik terug in de herfst van 2010. Ik had mijn voet gebroken, juist in een drukke periode met mijn gezin. Ik had drie puberende kinderen en zat daarnaast ook nog in het laatste jaar van mijn 3-jarige masterstudie psychosomatiek.

Ik kwam letterlijk in contact met mijn lijf. Het duurde even, eigenlijk best een aantal minuten, voordat het échte voelen kwam, maar daar was het dan: een zwaar, drukkend gevoel in mijn nek en het werd een beetje wazig voor mijn ogen. Ik voelde sterke krampen in mijn benen en tegelijk ook stekende pijn op de plek van de breuk in mijn linkervoet. Het voelde zo niet-oké in mijn lichaam.

En toch bleef ik daarbij en ik kon voelen dat ik het liefst weg wilde rennen. De zaal uit, wegwezen. En ik kon ook niet-rennen. Ik bleef zitten, ik had zoveel pijn in mijn ‘gebroken’ voet. Heel duidelijk vertelde mijn lichaam mij dat ik in een stress-modus vastzat. En tot slot kwamen er tranen en een gevoel van schaamte en ook kwetsbaarheid. Dit alles gekoppeld aan een diepgevoeld verlangen dat ik het helemaal anders wilde gaan voelen. En ik nam het besluit om dat ook te gaan doen.

Ik ging zelf aan de slag om mijn eigen unieke spanningspatroon te veranderen. Zo kwam ik bij het pijnlijke moment van het uiteenvallen van het leuke gezin waarin ik opgroeide in de jaren 80. Mijn ouders gingen scheiden en ik voelde het letterlijk in mijn lijf. Een kramp in mijn benen. Verstijfd en ook weg willen rennen. Tegelijkertijd. Met verdriet en tranen en een opeenklemmen van de kaken. Niets willen en kunnen vertellen, het letterlijk vast zitten.

In de lichaamstaal is dat een patroon van overleven. Ik werd uitgenodigd om dáár bij te blijven. En vooral te VOELEN. Na een aantal minuten kon ik voelen dat er weer ruimte in mijn verkramping ontstond. Mijn lichaam ging vanzelf in de ontspanning, mijn ademhaling werd rustig en kreeg veel meer verdieping. Het was zo mooi om te voelen dat mijn lijf zich weer kon ontspannen, dat dit als het ware kon ‘oplossen’.

Puzzelstukjes op hun plek

De ervaringen tijdens de opleiding Somatic Experiencing® Practitioner gaven mij het inzicht dat het lichaam spanning zelf kan reguleren en oplossen. Ik heb ervaren dat ik mijn eigen spanningspatroon van overleven kon veranderen. Door zelf te voelen, te benoemen en dan af te wachten wat er volgt, vanuit alleen maar nieuwsgierig zijn en steeds de vragen te stellen ‘wat merk ik op, hoe voelt het, en wat nog meer?’

Het heeft me wakker geschud

Achteraf zie ik nu helder dat het overtuigingen en niet-functionele patronen waren. Ik heb ze allemaal gevoeld en doorleefd en vervolgens achter me gelaten. Vanuit een voor mij meer ontspannen en nieuwe levenshouding ervaar ik nu veel meer ruimte, lichtheid en blijheid. Ik sta voor mijn eigen keuzes en dat maakte dat ik in mei 2019 ben gestart met mijn praktijk voor traumatherapie Maaike Bluemink, want deze ervaring gun ik iedereen.

Tot slot

Als je mij zou kennen dan weet je …

  • Dat ik een aanpakker ben, heel precies in het nakomen van afspraken en dat ik een hekel heb aan praatjes voor de vaak.
  • Dat ik van gezelligheid houd, rondom mijn lange keukentafel, en  dat “gezellig hè” mijn favoriete uitspraak is.
  • Dat ik trots ben op mijn drie prachtige kinderen die heel goed in staat zijn om hun eigen pad te bewandelen.
  • Dat ik het heerlijk vind om buiten te sporten, hard te lopen, te wandelen met mijn vriendinnen en daarna een bakkie te doen.
  • Dat ik houd van puzzels oplossen en ook iedere week een stevig robbertje bridge speel.
  • Dat ik koken leuk vind en altijd mijn eigen jam maak.