Soma

Het gevoel van veiligheid is voorwaarde om een goed te leren voelen van wat er in je lichaam gebeurt. Je gaat leren wat je signalen in je lichaam je te vertellen hebben. Het gevoel van veiligheid wordt meer duidelijk wanneer je werkelijk meer in je lijf kunt zijn. In het engels heet dit ervaren van je eigen lichaam embodiment.

In de training SOMA (laatste module mei 2024) worden allerlei tools gebruikt. Om via je zintuigen en ook via het ervaren van de zwaartekracht te gaan opmerken dat er echt een gevoel van stevigheid, massa in je lijf waarneembaar is.

Tools die ingezet kunnen worden zijn het tuning board, een grote bal, kleinere ballen van verschillende materialen, de smooveys, gewichtjes, zandzakjes, kussens en fleecedeken. En ook het prikkelen van de zintuigen met bijvoorbeeld geluiden, of een heel zacht kwastje, of een geur.

De signalen vanuit ons lichaam ontstaan vanuit de reflexen, opgeslagen in spieren en gewrichten, ons senso-motorisch systeem. Wanneer er een trauma is geweest, dan reageert ons lichaam en treden er veranderingen op.

Met de technieken uit de SOMA training proberen wij weer beweging te krijgen in het patroon van overleving, de fight-flight of freeze reactie.

Wanneer je zonder angst kunt voelen, pas dan kun je iets gaan veranderen in je automatisch patroon.

Herken jij het gevoel van onveiligheid en angst? Meer weten of een afspraak maken?