Somatic Experiencing®

Somatic Experiencing® (SE) is een psychosomatische methode voor het helen van trauma.

Deze methode richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma in ons lichaam (soma).
De ervaren lichaamssensaties, de taal van ons lichaam, het ervaren van de sensaties is daarom de ingang tot verwerking van trauma. Het trauma hoeft niet steeds opnieuw verteld te worden, het lichaam spreekt voor zich en weet ook wat het doen heeft om het trauma te verwerken.

Iedere ervaring in je leven die te snel, te groot en te veelomvattend is, kan leiden tot een traumatische ervaring. Onze natuurlijk reactie bij een heftige gebeurtenis is vluchten of vechten. Wanneer vechten of vluchten niet lukt, dan bevriezen wij.

Bij een traumatische gebeurtenis wordt deze energie geblokkeerd, vastgezet in je zenuwstelsel. Je bent “verstijfd van schrik”, staat “aan de grond genageld”. Het trauma hoeft niet steeds opnieuw verteld te worden, het lichaam spreekt voor zich en weet ook wat het doen heeft om het trauma te verwerken.

SE is een subtiele methode voor het verwerken van trauma vanuit het lichaamsbewustzijn, met aandacht voor de “Taal van ons Lichaam” versterkt het zelfhelend vermogen en kan de aanwezige spanning worden losgelaten. De sensaties in het lichaam en de zintuigelijke waarneming vormen de toegang tot verwerking van het trauma.

Het loslaten van de trauma resulteert in verandering van de ervaren sensaties tijdens het werken met SE:

 • Trillen van het lichaam, in de verschillende lagen, huid, spieren, organen, hoofd.
 • Spierkrampen.
 • Verstijving in de spieren.
 • Verandering in gevoelde temperatuur, plots koude of juist heel warm.
 • Tintelingen.
 • Pulserend gevoel.

Kenmerken van SE:

 • SE werkt door middel van direct beleefde veiligheid. Herbeleving is niet noodzakelijk.
 • SE versterkt de veerkracht en het zelfhelend vermogen van het lichaam.
 • SE werkt met hulpbronnen en dat is de veiligheid en zorgt voor kracht. Voorbeelden van interne hulpbronnen zijn: je gevoel voor humor, contact met de grond, gevoel van kracht, creativiteit, je intelligentie. Externe hulpbronnen kunnen iedere vorm van ondersteuning zijn, bijvoorbeeld door vrienden, familie, een fijne plek, positieve herinneringen. Deze geven het lichaam een gevoel van vertrouwen en ontspanning, en dat doorbreekt de vicieuze cirkel van aanhoudende en zichzelf versterkende spanning.

Onverwerkt trauma kan leiden tot psychosomatische klachten en een complex van symptomen, zoals:

 • Angst, paniek, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, overmatige alertheid of prikkelbaarheid, onrust, slapeloosheid;
 • Depressie, uitputting, gevoel van hulpeloosheid of onmacht, krachtverlies in de spieren;
 • Dissociatie, gevoel dat (een deel van) je lichaam niet van jou is, beperkt spectrum van gevoelens, gevoel van “er niet zijn”.

Vaak zijn mensen zich niet bewust dat onverwerkt trauma de symptomen in stand houdt. Toch kunnen de effecten jaren later nog voelbaar zijn.

“Somatic Experiencing helpt de kracht van het zenuwstelsel herstellen”

– Peter A. Levine

Benieuwd of Somatic Experiencing® hoe dat voor jou is? Neem dan gerust contact met me op om te kijken of ik wat voor je kan betekenen. De spanning uit je lijf, je pijn en oude trauma’s helen.